Agro-Blog

A minőségi hús....

Birka Balázs
Birka Balázs
2020.07.19 14:18
A minőségi hús....

Minőségi hús

 

Nagyon sokszor hallom, mint viszonylag nagyvárosban élő ember, hogy ismerőseim panaszkodnak: nincs minőségi hús, pedig nagyon sokszor szeretnénk igazi tanyasi ízeket enni.

Érdekes mód én ezt nem értem teljesen. 

Mitől lesz minsőgi a hús:

1. Tartási körülmények. Igen a tiszta rendezett ólban vagy házkörül tartott állatok húsa különbözhet, de végül is a minőségi hős valószínűleg nem azért lesz olyan amilyen mert a ház körül kapírgált a jószág.

2. Genetika. Igen a hibridek húsformái nem mindig a minőséget jelentik, de kérdem én, biztos szívesebben enne a városban élő olyan csirke mellett ami nem 500gr? Hanem csak 300gr és teljesen más a színe pl. Annyira elszokott a szemünk a késői vágású húsoktól, hogy félelmetes.

A városi legendák is érdekesek, tényleg a mangalica zsírja nem tartalmaz koleszterint. Szerintem ugyan úgy mint a többi házi sertésé. Más kérdés, hogy lehet az Ő húsuk későbbi vágásuk miatt már tényleg nem olyan jellegű, mint egy danbred vagy Hypor genetikáé.

3. Vágás technikák. Kíméletes vágással elérhető, hogy a hús nem fog csepegni, jobban eltartható lesz. Igaz ehhez jó hentes és vágóhídi technológia kell.

4. Takarmány. A modern takarmányozás mindent tud imitálni amit szeretnénk az állatok számára megadni. Tudunk minimális antibiotikummal állatot nevelni, úgy hogy a teljesítménye kicsit gyengébb lesz. Tudunk állatit nevelni úgy hogy a makk zsírszerkezetét imitálva, akár serrano minőségű sonkét tudjunk előállítani. 

A minőségi húshoz kell a jó takarmány is. 

Ajánlom figyelmetekbe ezt  a jó példát a Hortobágyról:

Hortobágy ANGUS